Mera lustfyllt – mindre pretentiöst!
Av någon anledning har vin blivit något som gärna ska framstå som lite svårt. Och det är klart att det kan vara svårt. Det är få produkter som erbjuder lika stor variation som vin och som om det inte vore nog med alla olikheter vad gäller druvor och tillverkning, så kommer det hela tiden nya årgångar som i sin tur är unika. Det finns med andra ord precis hur mycket som helst att lära sig och hålla koll på om man är odlare, vinmakare, importör eller arbetar professionellt med vin på något annat sätt.
Men. Man behöver faktiskt inte kunna allt för att kunna njuta av vin. Visst underlättar det om man har lite koll, men man kommer väldigt långt med nyfikenhet. Det är jag själv ett levande bevis på. Jag arbetade med helt andra saker under många år. Den kunskap jag hade om vin hade jag tillägnat mig som konsument. Visserligen en ganska intresserad sådan, men ändå högst vanlig.
Utbildningen på Restaurangakademien gav mig en väldans massa aha-upplevelser och dessutom möjlighet att prova mängder av olika viner. Små pusselbitar av kunskap gjorde att jag successivt kände mig allt säkrare när jag skulle välja vin på en restaurang eller laga något gott till flaskan jag fått i present. Oj, så roligt det var!
Det var också här någonstans som tanken om Vinpop dök upp.
Det finns ju spaltkilometer skrivet om vin – jag har själv en ansenlig mängd böcker i bokhyllan – men ändå kändes det som att det var något som saknades. Något för alla dem som liksom jag gillar mat och vin, som är nyfikna, vill ha inspiration att prova nytt och kanske få en smula kunskap på köpet. Men utan att det blir alltför omfattande, allvarligt eller pretentiöst.
Det tog sin lilla tid. Med Linköping som hemmaplan kombinerar jag numera mina två yrken vilket innebär att jag, enkelt uttryckt, leder projekt på dagarna och vinprovningar på kvällar och helger. Och skriver däremellan. Låter inte det som världens bästa jobbkombo?
Skål och välkommen till Vinpop!
Elisabet Lärkhammar
Sommelier. Projektledare. Egen företagare