Vinitaly – passion i kubik
Jag vet inte vad jag hade förväntat mig egentligen. Stort? Javisst. Mycket folk? Absolut. Men med erfarenhet av framförallt svenska mat- och dryckesmässor blir detta minst sagt överväldigande.
Om man är helt ointresserad av vin så ska man nog undvika att resa till Verona den andra helgen i april, men eftersom du och jag uppenbarligen inte tillhör den kategorin så kan vi ju faktiskt bortse från detta välmenande råd. För oss kan det i stället vara precis rätt! Denna helg genomförs nämligen Vinitaly, en av världens största vinmässor, och staden invaderas av vinälskare från hela världen.
Årets upplaga vad den 52:a i ordningen. 128 000 besökare hade möjlighet att botanisera bland viner från 4 380 utställare. Det finns visserligen utställare från många länder (36 för att vara exakt) men det är egentligen inte så intressant. Här regerar nämligen de italienska producenterna och vinerna. Många av regionerna har ett eget hus, eller till och med flera, medan de internationella utställarna samsas i en av de mindre byggnaderna med de stackars(?) Toscana-producenter som inte fick plats i den stora Toscanahallen (kolla in den röda cirkeln).
Det arrangeras många mässor – både i Sverige och internationellt. Vissa av dem riktar sig framförallt till dem som arbetar professionellt med vin, medan andra kan vara mer eller mindre renodlade konsument- eller turistevent.
Min upplevelse är att Vinitaly funkar för de flesta. Även om många av besökarna är verksamma i branschen så blir även vinintresserade privatpersoner väl bemötta. Överhuvudtaget är detta så mycket mera personligt än vad som är vanligt på svenska mässor. Många utställare har stora montrar med bord och stolar där du kan slå dig ner för att prova – kanske tillsammans med vinmakaren själv.
Inträdet kostar en slant (80€ för en dag – 140€ för fyra), men när du väl har betalat det så kan du prova så mycket du hinner och orkar.
Om du är sugen på att testa så kan det vara bra att vara lite förberedd. Här kommer några tips:
- Boka I. Speciellt när det gäller boende kan det vara klokt att vara ute i god tid. Besökarna är många och tillgängligheten begränsad vilket gör att priserna skjuter i höjden även utanför centrum. Det finns de som bokar rum för nästa år samtidigt som de checkar ut i år.
- Boka II. Om du vill kan du köpa entrébiljetten i förväg och på det sättet slippa en av köerna (tydligen var årets köer de längsta som många upplevt).
- Välj I. Fundera på vad du vill ha ut av besöket. Väl på plats blir man lätt överväldigad och risken är annars stor att man bara irrar runt.
Själv valde jag att fokusera på tre regioner; Veneto – eftersom jag trots allt var i Verona, Kampanien – eftersom jag inte har varit där (ännu) och Sicilien – bara för att jag älskar ön och för att det har hänt så mycket vinmässigt där på senare år. Men lite annat hann jag förstås också med… - Välj II. Även om man bara skulle välja en region så behöver man prioritera även inom denna. Ta Sicilien till exempel. Det fanns över 100 sicilianska producenter på årets mässa. Betänk sedan att var och en av dessa har ett antal viner med sig…
Ett sätt är att läsa på i till exempel Gambero Rosso – Italiens prestigefyllda vinguide (som för övrigt är ett bra sällskap även på en eventuell semester i Italien). Där finns tusentals producenter och omdömen på några av deras bästa viner. Även om inte just de vinerna skulle finnas på mässan så ger guiden en fingervisning om producentens potential. Att vara lite påläst ökar också sannolikheten för ett givande samtal. - Planera. Ladda ner appen och markera de producenter du är intresserad av. Då får du koll på hur de är placerade i förhållande till varandra (hallar och montrar) och slipper springa fram och tillbaka. Jag lovar – det blir en del steg på räknaren ändå.
- Spotta. Ja, faktiskt! Hur goda vinerna än är så blir det inte speciellt kul efter ett par timmar om man låter bli. Och man vill ju kunna prova många när man ändå är där, eller hur?
- Boka III. Vill du äta på en speciell restaurang i Verona på kvällen så gör du klokt i att boka även detta. Om det inte spelar så stor roll var, så hittar du dock alltid ett bord någonstans.
- Improvisera. Vad nu då? Efter alla dessa uppmaningar att förbereda, välja och planera? Ja, jag vet. Men det är ungefär som i ett projekt eller i livet i stort. Det är bra att ha en plan för att därefter kunna göra medvetna val när man avviker från den! Man vet aldrig var man dyker på de mest spännande vinerna så låt för all del inte planerna bli en begränsning.
PS. Spara lite krafter till kvällen också. Verona är en härlig stad och just dessa dagar vimlar det av trevliga människor på restauranger och barer!