Sydfranska influenser
Jag försöker, smått desperat (jag gillar inte vintern), hålla kvar lite sommar och hämtar inspiration till kvällens middag från södra Frankrike; rosévin och Salade niçoise. Typ.
Om man pratar med en fransman – eller ännu värre två – så kan uppfattningarna om vad som är rätt och fel rörande denna sallad nämligen generera intensiva meningsskiljaktigheter.
Så alltså, med inspiration. Grillad färsk tonfisk, lite sardeller i dressingen. Typ.
Till maten ett vin som däremot inte kräver några förbehåll. Rosé från Tavel – mig veterligen den enda appellation som endast tillverkar rosé. Vinerna från Tavel är vanligtvis torra, lite fylligare och mer strukturerade än många andra. Mera vin helt enkelt.
Det vin jag valde – Les Lauzeraies Tavel, nr 2724, 115 kr – är inget undantag. Här har druvskalen fått ligga och dra i musten i 48 timmar innan den pressades vilket ger såväl färg som struktur, fjärran från de senaste årens bleka trend. Det här vinet pallar både en matig sallad med grillad fisk som i det här fallet, en grillad kyckling eller en maffig fiskgryta.
Fruktigt, fylligt, torrt och gott!