Shiraz + lamm = sant!
Ibland blir det så där riktigt bra. Som när man får nys om ett vin som verkar väldigt gott och lyckas laga den där maten som passar så perfekt till. Det här var en sådan gång.
Det var vinet som fick bestämma. 2018 Lapostolle Cuvee Alexandre Syrah, nr 93235, 179 kr från välrenommerade Lapostolle i Chile. Druvorna till just det här vinet har vuxit i Apalta, ganska så i mitten av landet och mellan Anderna och Stilla havet. Chilenska växtförhållanden och fransk vinmakning som i det här fallet resulterar i ett riktigt, riktigt bra vin. Det är fylligt, fruktigt, kryddigt och har en trevlig ton av faten som det lagrats i. Syran finns där och tanninerna finns där, men utan att vara påträngande.
Matmässigt gick mina tankar direkt till lamm och i frysen fanns som av en händelse ett par lammläggar. Om du inte brukar tillaga framdelskött så är det verkligen hög tid att testa. Det tar lite längre tid, men å andra sidan innebär det ofta långkok och en tämligen begränsad arbetsinsats. Och den som väntar på något gott… ja, du vet! Det som är lite extra trevligt med lammlägg är att de ofta är i en storlek som är lagom att portionsservera. Det gör att det blir snyggt också – inte att förakta!
Jag brynte mina läggar i en stekgryta. På slutet sänkte jag värmen och lät lök, vitlök, morot och en kvist rosmarin fräsa med. Jag hällde på ett fylligt (men lite enklare) rödvin, kalvfond och vatten, la på locket och ställde in i ugnen på ca 150 grader. Sen tog jag en långpromenad!
Väl hemma – ett par timmar senare – fixade jag tillbehören. En pure på potatis och palsternacka samt haricot verts som jag fräste upp i lite olivolja. Ett par skivade salladslökar fick slinka ner i stekpannan på slutet. När köttet lossnade från benet tog jag upp läggarna, silade av grönsakerna och gjorde sås på den smakrika skyn. Smakade av med salt och peppar, redde av lite lätt och tillsatte slutligen en klick smör.
Tillsammans blev detta faktiskt det godaste jag ätit och druckit på länge. Jag ville liksom inte att det skulle ta slut. Som tur var fanns både en portion mat och ett glas vin kvar till dagen därpå.