vinpop - allt om vin och vinprovningar för alla

"Man måste inte veta allt
för att kunna njuta av vin."

Elisabet Lärkhammar

Prova hemma

Prova Chenin Blanc – matvänlig doldis

2017 Provahemma CheninBlanc Artikel

Om jag skulle tvingas välja en grön favoritdruva så skulle det nog bli Chenin Blanc. Eller kanske Riesling. Eller möjligtvis… äsch, tack och lov behöver jag ju inte välja så jag nöjer mig med att konstatera att Chenin Blanc är en väldigt trevlig bekantskap. Chenin Blanc kommer ursprungligen från Frankrike och odlas där framförallt i Loire. För min del var det dock i Sydafrika som jag på allvar fick upp ögonen för den här druvan. Kanske för att vinerna där var lite mera ”tillgängliga”. De franska kan nämligen vara lite oberäkneliga. Riktigt inbjudande som unga, för att därefter bli rejält tjuriga under några år innan de slutligen når sin topp. Det här är alltså viner som inte bara tål, utan även mår bra av att ligga i källaren några år. Och nyckeln till detta är syran!

Den höga syran gör också att Chenin blanc-vinerna – oavsett om det är torra eller söta – alltid har en frisk smak. I övrigt är det en ganska neutral druva som i hela processen, från vinstock till flaska, tar stora intryck av sin omgivning. Jordmånen påverkar om vinet blir lätt eller lite rundare, klimatet avgör om druvorna hinner mogna ordentligt och om vinet därmed blir torrt eller sött och vinmakaren styr aromerna genom att reglera temperaturen och välja material för jäsningen.

Till den här provningen har jag valt två torra matviner. Ett från Frankrike och ett från Sydafrika.

2014 Langlois-Château nr 94905, 199 kr

Langlois-Chateau, med anor från 1800-talet, ägs numera av Bollinger och är med rätta kända för sina fantastiska ”Crémants de Loire” (det finns de som hävdar att detta är det bästa mousserande vin man kan få utanför Champagne). Hälften av produktionen utgörs dock av stilla viner av riktigt bra kvalitet. Just det här har fått jäsa på franska ekfat – 20% nya och 80% som har använts tidigare. Vinet har fått ligga kvar på faten tillsammans med jästen under nästan ett år.

Om jag skulle sammanfatta det här vinet i ett ord så skulle det bli ”gult”. Ljust men gyllene gult till färgen, mogen gul frukt i doften som även bjuder på tydliga spår av tiden på ekfat. Gult! Smakmässigt har den gula frukten torkat något vilket tillsammans med en frisk syra och en rund fyllighet skapar en välbalanserad helhet. Att eftersmaken dröjer sig kvar länge är knappast något att beklaga sig över.

Det blir en tuff utmanare för en favorit sedan flera år…

2014 Anima, nr 2049, 159 kr

Paarl ligger några mil nordost om Kapstaden och där hittar vi den lilla vingården Avondale. Här regerar Jonathan, familjens Grieves son och tillika vinmakare, tillsammans med Moder Jord. De arbetar enligt ekologiska och biodynamiska principer, eller som Johnathan väljer att uttrycka det – ”BioLOGIC”, vilket på intet sätt hindrar att man samtidigt använder den senaste kunskapen och teknologin för att skapa en långsiktig hållbarhet.

Vinets namn – Anima – betyder själ och kan ses som en sorts hedersbetygelse till jorden vars mineraler ger vinet dess unika personlighet. Större delen av druvorna pressas, men en liten del klasar får också ligga med under jäsningen som sker i stora franska ekfat. Även detta vin lagras sedan på jästfällningen under ca 1 år.

Färgen är något djupare gul än på den franska motsvarigheten. Här dominerar frukten i såväl doft som smak. Gul tropisk frukt i doften får sällskap av mogna citroner, mineraler och ett uns honung i smaken. 

 

Chenin Blanc i alla dess uttryck är en fantastiskt matvänlig druva. Torra, medelfylliga viner som de här har ett oerhört brett användningsområde, men varför inte testa till något med svenska äpplen så här på höstkanten. En rökgrillad lax med äpplesalsa och potatispure eller en gräddig kycklinggryta med lök och äpplen. Kanske toppad mer lite syrad rödlök.

Mousserande mångfald

Kategori: Prova hemma
Visst är det supergott med champagne, men varför begränsa sig? Det finns ju så många fler regioner och så många fler vinmakare som producerar alldeles utmärkta mousserande viner. Låt oss testa några som är gjorda enligt den traditionella metoden, dvs. den metod som används i just Champagne. (om du...

Prova Chenin Blanc – matvänlig doldis

Kategori: Prova hemma
Om jag skulle tvingas välja en grön favoritdruva så skulle det nog bli Chenin Blanc. Eller kanske Riesling. Eller möjligtvis… äsch, tack och lov behöver jag ju inte välja så jag nöjer mig med att konstatera att Chenin Blanc är en väldigt trevlig bekantskap.

Prova röda från Sicilien och Sardinien

Kategori: Prova hemma
Om du inte har testat vin från Sicilien och Sardinien ännu så är det hög tid! Länge förknippades vinerna från Medelhavets största öar med alkoholstarka kraftpaket  utan så mycket finess. Men nu blåser det nya vinvindar. Prova själv!

Syrah vs. Shiraz

Kategori: Prova hemma
Låt nya världen utmana den gamla i en druvduell! Shiraz vs. Syrah – två sidor av samma mynt eller rättare sagt två viner av samma druva. Vilken blir din favorit?

Prova mera! 

Det behöver inte vara speciellt svårt. I slutänden handlar det ju om vad just du gillar. Och kanske att förstå varför. Om du vill ha hjälp att genomföra en skräddarsydd vinprovning hittar du idéer
och lite annan information här.