På etiketten – regioner och druvor
I det som brukar kallas Nya Världen – till exempel Sydamerika, USA och Australien – anger man nästan alltid druvsorten på etiketten. Detsamma gäller bland annat i Tyskland och Österrike.
I Frankrike, Italien, Spanien och Portugal är det däremot fortfarande vanligt att bara ange vilket område vinet kommer ifrån (till exempel Bordeaux, Chianti, Rioja eller Douro) och sen förväntas konsumenten veta vad det innebär i form av druvor. För den som inte har full koll på vilka som används var kommer här en lista på några av de vanliga:
Franska röda
På etiketten: Beaujolais
I flaskan: Gamay
På etiketten: Bordeaux
I flaskan: Olika blandningar av Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc
På etiketten: Bourgogne
I flaskan: Pinot Noir
På etiketten: Rhône
I flaskan: Syrah
Södra: Châteauneuf-du-Pape, Côtes du Rhône
I flaskan: Blandningar av Grenache, Mourvedre och många fler
På etiketten: Languedoc
I flaskan: Syrah
Italienska röda
På etiketten: Barolo, Barbaresco, Langhe, Roero
På etiketten: Valpolicella, Amarone , Ripasso
På etiketten: Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano
Spanska röda
På etiketten: Rioja, Navarra
På etiketten: Priorat
På etiketten: Ribiera del Duero
Portugisiska röda
På etiketten: Douro
På etiketten: Dão
Franska vita
På etiketten: Bordeaux
I flaskan: Sémillon, Sauvignon Blanc
På etiketten: Bourgogne
I flaskan: Chardonnay
På etiketten: Loire
I flaskan: Sauvignon Blanc, Chenin Blanc
På etiketten: Rhône
I flaskan: Viogier
Spanska vita
På etiketten: Rias Baixas
Portugisiska vita