Portugisiskt till biffen
Det är inte så jätteofta som jag köper portugisiska viner och det är faktiskt lite synd! Portugal är ju med rätta berömt för sina portviner, men man kan så mycket mer än så. Inte minst efter inträdet i EU då man satsat stora pengar på att modernisera vinindustrin.
De bästa röda vinerna görs i samma område (Douro) och av samma druvor som portvin. Touriga Nacional anses vara den bästa av druvorna. Med små druvor, intensiv färg och kraftiga tanniner blir den dock i ärlighetens namn bäst om den får sällskap i flaskan, vilket den också får här i form av t.ex. Touriga Franca och Tinta Roriz. Lagringen på ekfat bidrar också till att balansera slutprodukten.
Till den grillade biffen med kryddsmör, vitlöksslungade tomater och haricot verts valde jag den här gången Vinha da Urze (nr 6832) för 99 kr.
Upplevelsen stämmer ganska väl med den generella beskrivningen ovan; mycket färg, intensiv mörk frukt, lite kryddigt och med syra och tanniner som är markerade utan att dominera. Mmmm… inte dumt alls!