Fräsch frukt & frasig fisk
På Melanders i Östermalmshallen finns riktigt goda pannfärdiga biffar, gjorda på grovt hackad lax och hummer. Om du nu inte har vägarna förbi där så fixar du enkelt egna hemma.
Och nej, du behöver inte använda hummer om du tycker att det känns väl lyxigt att hacka sönder havets svarta guld. Lax är en bra grund, sen kan du lägga till räkor, krabba eller för all del, hummer.
För att få biffarna att hålla ihop kan det vara bra att köra en liten del av fisken några varv i matberedaren till en färs. Skär resten i små bitar innan du blandar allt med salt, peppar och kanske någon färsk örtkrydda. Just den här gången planerade jag asiatiska smaker i tillbehören och valde därför finhackad chili och koriander, en krydda som jag hyser någon typ av hatkärlek till. Jag tycker att lite kan vara jättegott, men att för mycket smakar … tvål. Hua. Men koriander alltså!
Biffarna vände jag i lite panko-ströbröd och stekte frasiga i olja, men innan dess fixade jag en ljummen sallad. Glasnudlar och finstrimlade, snabbt wokade grönsaker fick dra en liten stund i en dressing på ingefära, skal och juice av lime, finhackad chili, fisksås, honung och olja. Och som extra krydda en klick majonnäs som jag mixade med lite koriander och några korn salt. Snyggt och gott!
Till den här typen av rätter – med asiatisk touch och lite hetta – så tycker jag ofta att det är gott med en liten restsötma i vinet. Gärna i kombination med en tydlig syra. Det gör att jag ofta landar på ett Rieslingvin och så även denna gång. För att vara helt ärlig så drack jag ett annat vin till än det jag nu tänker rekommendera (det jag drack var nämligen inte så bra). Nej, testa i stället ett vin som jag har testat flera gånger och som brukar vara ett säkert kort; Von Winning Win Win från Pfalz i Tyskland. Nr 79394, 139 kr.